Procházka bez cíle

Procházel se, slunce svítilo, ale zkraje podzimu už cítil chlad, který mu nebyl nepříjemný. Naopak vnímal jeho svěžest a těšil se z něj, z toho, že na trávě je jinovatka, že vzduch krásně voněl. Cítil radost i smutek současně. .. 

Bylo to rozpoložení, které znal, ale v ten moment jako by šlo dál do všech stran a do větší hloubky než kdy dříve. Vnímal sebe i to kolem s určitým až blaženým klidem. Pozoroval, díval se a vše jakoby ho plnilo energií, kterou potřeboval pro těžší chvíle. Necítil se jako jindy sám, přestože fyzicky sám byl. Viděl děti na bicyklech, dva kluky, kteří hráli badminton, pak pány co dělali novou fasádu na domě a zjevně je to docela těšilo, viděl pána, co hrabal trávu a jeho paní, která opodál cosi dělala na záhonu, a ve všem spatřoval něco, co mu působilo neobyčejné potěšení. Skoro pro něj někdy neskutečný pocit a moc si přál udržet si ho, nedovolit nikomu a ničemu to zvrátit. Vnímal, že je v tom trochu sobec, ale že i to člověk někdy být musí … aby vyrostl, aby pak obstál před druhými, před sebou, před těmi, kteří by ho třeba chtěli srazit do kolen.  

Šel dál tak nějak bez rozmyslu, neměl cíl, jen si užít každý krok uprostřed volné krajiny. Ocitl se na svahu a všude samé trojlístky, snad nikdy dřív jich neviděl tolik pohromadě, bylo to krásný. Zastavil a díval se pod sebe a mezi tím množstvím našel ten jiný – čtyřlístek jeden a pak za chvilku ještě druhý. Schoval je pečlivě do kapsičky, ale pak si to rozmyslel a nesl je v ruce, když se vracel zpátky. Jako vzácnost, kterou nechce ztratit.

Sešel z kopce a dole rostla lípa. Jeden kluk na ní lezl. Pozoroval ho. Byl by se k němu hned přidal, ale nešlo to. Třeba sám někdy, to ano, ale takto by to působilo divně, jako onehdy, když šěl tou samou cestou a na louce ze všech stran uzavřené od civilizace, udělal ze stráně kotoul a pak druhý a třetí a čtvrý a pak to doválel sudy a cítil se šťastný. Systém na něj nedosáhl. Bylo volný, svobodný uvnitř.

Kluk když vylezl nahoru, sedl si na větev a shlédl dolů. Vyplázl na něj jazyk, troubelín, a dal mu na srozuměnou své přání, aby zmizel. Bylo mu vyhověno. Šél dál, už se blížil k domu, kde pro tu chvíli bydlel. Přímo před ním bylo pískoviště a stará hrušeň. Sedl si a díval se, zase jen tak nečinně. Vše jakoby se zastavilo, i tok myšlenek.

Jen co přišel do bytu, uvařil si čaj z bylinek. Vnímal ticho svého pokoje, světlo žárovky a stín od ní na stěně. Vnímal vůni z kuchyně a hlasy od sousedů a dopadající kapky na parapet. Jen to vnímal a pouštěl to k sobě jako melodii toho či onoho skladatele. Padla na něj únava, umyl se a zalezl si s knížkou do postele. Nikde nikdo, jen on sám za sebe, na začátku jako učeň a to mu není dvacet, ale víc než čtyřicet. Není to snadné a někdy se mu chce brečet do polštáře. Ještě na chvilku vstane a na kytaru si zahraje své oblíbené melodie. Brnká jen tak tiše pro sebe. Vždy to tak bylo, vždy to tak měl, nikdy nehrál pro publikum, a když ho k tomu někdo přiměl, bylo to spíš trapné. Hrál pro sebe, trochu zahleděně, ale kdyby ho přece někdo slyšel, možná by se zaposlouchal, zastavil a podíval se, kdo že to je ten anonymní pěvec, jehož nikdo nezná, a když jde, často se za ním nikdo ani neohlédne. Neviditelný muž jakoby jdoucí po laně vrávoraje ze strany na stranu doslova jako na houpačce. Doprava doleva, nahoru, dolů a tak pořád dokola …. kolotoč vzpomínek, který někdy zatemňuje mozek i duši kluka, chlapce, dospělého muže.

Od kytary zamířil na balkón. Bylo dopoledne teprve a on měl pocit, že se blíží noc a západ slunce. Únava z emocí a všeho …. Sedl si a díval se jen tak před sebe na kopce, na rozhlednu, kam chodíval jako malý kluk na sáně a na lyže. Cítil blížící se zimu, ale babí léto bylo ten rok pro něj z mnoha důvodů krásné. Asi nikdy ho nevnímal všemi smysly tak silně, tak intenzivně.   

Autor: Jan Jurek | pátek 14.10.2016 8:13 | karma článku: 10,26 | přečteno: 125x
  • Další články autora

Jan Jurek

Pokec se spolužačkou

Rád sedává na lavičce při agua centru a sleduje lidi okolo. To místo mu dělá dobře. Není to tak vždy, ale někdy ano. A když má všeho dost, sebere se, sedne do auta a jede na to místo, kde má pár berliček, kterých se může chytnout.

3.1.2024 v 13:51 | Karma: 13,54 | Přečteno: 398x | Diskuse| Poezie a próza

Jan Jurek

Dokonalý manžel …

„Neexistuje! Nejsou takoví na skladě. Musíš se s tím, Ireno, smířit a brát to, co je. Taky už nejsi nejmladší.“ „Ale míry mám, Jitko, pořád ucházející.“ „To je dost pomíjivý a chlapi to vědí. V našem věku už také hledají jistoty.“

29.12.2023 v 12:16 | Karma: 14,33 | Přečteno: 549x | Diskuse| Poezie a próza

Jan Jurek

Nevlastní syn

„To dítě není tvoje.“ „Čí tedy?“ „Tvého kamaráda z vejšky. Zbouchnul mě jeden večer po akci. Oba jsme byli opilí, sami dva na koleji.“ „Stačí! Do detailů jít nemusíš! Po pěti letech manželství mi tohle oznámíš a tváříš se jakoby nic

27.12.2023 v 12:50 | Karma: 22,97 | Přečteno: 801x | Diskuse| Poezie a próza

Jan Jurek

Terapeutická hodinka

„Po čem teď jdete, co je vašim cílem?“ „Nevím, ztratil jsem se. Nebo to vím, ale nedaří se.“ „Proč?“ „Něco dělám asi špatně.“ „Dáváte tomu dost?“ „Možná ne ve všem.“ „Tak musíte přidat. Zaměřit se na sebe a na to svoje a být i trochu..

26.12.2023 v 10:34 | Karma: 8,73 | Přečteno: 178x | Diskuse| Poezie a próza

Jan Jurek

Výlet

Udělají si celodenní pěší špacír. Je to podzimní pošmourný den, ale oni mají chuť se vypravit někam, kde budou v přírodě a sami. Když vyjdou na první kopec, hned se obejmou. Užijí si tu blízkost a to něco, co jim dlouho scházelo.

23.12.2023 v 11:20 | Karma: 9,49 | Přečteno: 156x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 199
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 468x
Jsem původní profesí učitel. Příležitostně publikuji recenze v tištěných periodikách. Byl jsem třikrát oceněn v rámci celostátní scenáristické soutěže Filmové nadace Inogy Barrandov. Realizovaný celovečerní film dle mého scénáře Kluci z hor. Dále viz můj web www.jan-jurek.cz