První den ve škole

 Tak už je to tady. První den do školy. A on v roli táty, který tam má svého syna dovést. Má z toho divný pocit. Nějak se mu tam s Pavlem nechce. Nejraději by ho měl u sebe, ale to prostě nejde. Budou to muset oba nějak skoulet. .

„Tak co, jsi připravený?,“ zeptá se Pavla ráno u snídaně.

„No jo, snažím se, ale moc se mi tam, táto, nechce. Vážně tam musíme?“

Přisvědčí a napije se honem kávy. Bez ní po ránu téměř neexistuje. Je to jeho rituál, který dodržuje. Tak jako jeho syn vyžaduje ráno kakao a chleba s máslem.

„Běž si pro aktovku a do pěti minut ať vyrazíme.“

Pavel vstane od stolu a jde si pro aktovku do svého pokoje. On se mezitím dívá z okna jejich domu do zahrady. Jak to všechno sám zvládne. Žena mu odešla před dvěma lety. Ještě je to všechno pořád moc čerstvé. Musí opatrně. Vytváří sám na sebe někdy příliš velký tlak, ale co může dělat. Má to tak a nedokáže to mít jinak. Přijímat věcí s lehkostí není docela jeho parketa. Jsou dva chlapi v chalupě. Učí se, zvykají si, oba!  Ale teď přichází zase něco, co bude nové a co změní jejich zaběhnutá pravidla.  

Pavel přijde s aktovkou rovnou na zádech. Je pomalu větší než on sám. Tváří se mrzutě. Skoro to vypadá, že bude natahovat …   

„Hele, Pájo, nejsi v tom sám. Je ti šest a přišel tvůj čas. Nedá se nic dělat. Ale ty to zvládneš. Jsi přece chlap.“

Pavel se na něj podívá ovšem tak, že by ho nejraději vážně nechal doma, ale copak může. Ještě by na něj přišla sociálka. Bez toho to po odchodu jeho ženy měli nahnuté. Některé věci prostě zpočátku nezvládal. Rodiče jeho ženy chtěli vnuka mít u sebe. Snažili se, a to hodně. Náročné období, náročný proces. Ne, musí to dát, nemůže si dovolit selhat. To by byla voda na mlýn tchána a on by zůstal sám.   

Jdou do předsíně. Pavel si nazuje nové boty. Dívá se na ně. Líbí se mu, jak jsou barevné, jen ten jeho smutek v očích … kde se to v něm bere.

„Nic, musíme, jdeme!,“ zavelí otec razantně, aby rozptýlil to, co se právě děje. Strach paralyzuje, a když přijde, je třeba se mu postavit. To ho učila máma a teď to on učí svého syna. Musí mu jít příkladem. Musí, nemá na výběr.

Ke školní budově jdou pěšky. Není to tak daleko a oba se chtějí projít. Nejdou ale tak svižně, jako když míří třeba k řece na ryby. Drží se za ruku. Syn mu ji chvílemi tiskne tak, že ho to svírá u srdce. Vnímá, co se v klukovi asi děje.  

„Hele, ta škola … třeba se ti tam bude líbit. Určitě tam pro tebe bude nějaký prima kámoš … nebo kámoška.“

„To sotva.“

„A naučíš se spoustu nových věcí. Číst, psát, počítat …“

„To bych se mohl naučit i doma.“

„Jistě bude prima i paní učitelka. Již jsem se s ní potkal a jeví se mi docela fajn.“  Jistotu ale nemá. Zdála se mu být dost přísná, když s ní mluvil o klukovi, a to se ještě nejspíš držela. Řekl jí, že je se synem sám, že žijí trochu jinak než jeho vrstevníci. Učitelka ho ujišťovala, že to zvládne, že se musí adaptovat … odcházel tenkrát jako někdo, kdo něco prohrál. Nešlo moc argumentovat, nebylo kam ustupovat, ani o co hrát. Prostě základní školní docházka je povinná, to mu učitelka více než jasně naznačila. A ani on nemínil svého kluka izolovat. Když to nepůjde, dá ho v nejhorším případě jinam, ale teď není jiná volba.

Záhy stojí před školní budovou. Je tam trochu hluk a zmatek. Pavel tiskne ruku táty. Má slzy v očích. Musí si k němu dřepnout a dodat mu síly.

„Podívej, kolik je tu dětí. Všichni tam musí.“ S těmi slovy a při pohledu na školní budovu má husí kůží. „Do třídy dnes půjdu s tebou a pak …“

„Pak co?“

„Pak tam budeš sám s paní učitelkou a se svými spolužáky.“

„Vážně je to nutný?“

„Pájo, do háje, kolikrát jsme to už probírali. Podívej, tady jsou i děti, co se tam těší. Není to tak hrozný, věř mi.“

Postaví se, vezme Pavla za ruku a jdou ke vstupu do školní budovy. Sám je dost nervózní. Necítí se mezi tolika lidmi ve své kůži. Zvykl si žít stranou dění a Pája nejspíš taky. Našli kus přírody, kde mají vše, co potřebují. Nejspíš by si vystačili sami, ale kdo ví. Vrstevníky Pavlovi přece nenahradí. Ale taky tuší, co mu od nich při jeho naturelu a jinakosti hrozí. Bude se muset umět bránit. Je na to dost připravený?

V přízemí jdou chodbou školní budovy ke dveřím třídy, před níž stojí učitelka. Právě ta, co s ní před nástupem Pavla do školy a pak i při zápise mluvil.

„Tak jsme tady.“

„Ano, výborně. Hájkovi. Vítám tě, Pavle.“

Podá mu ruku a čeká, že ji Pavel stiskne. On se k tomu ale nemá. Nemíní ruku táty pustit.

„No to nevadí. Můžete jít dovnitř. Pavel bude sedět v řadě u okna ve třetí lavici. Je tam i cedulka s jeho jménem.“

„Dobře. Díky.“

Vede chlapce do třídy, kde je již zhruba polovina dětí s rodiči nebo s jedním z nich. Chce usadit syna do lavice. Pavel ale na židli sedět nemíní. Je jako prkno, se kterým nikdo nehne, nikdo ho neohne. Možná právě toho se instinktivně bojí.

„Prosím, Pájo, nedělej mi to těžší než to je,“ řekne synovi potichu. Už se cítí trochu bezmocný. Pavel se nakonec posadí vedle plavovlasé dívky, která se tváří docela suverénně. Skoro jako maminka stojící nad ní.

„Tak snad si budou rozumět. Moje dcera je nekonfliktní.“

„Můj syn doufám taky.“

Řekne to, ale není si tím vůbec jistý. Za svým si někdy Pavel stojí dost nekompromisně. Dokáže být neskutečně paličatý. To má asi po něm, pomyslí si.

Učitelka se školním zvoněním zavře dveře učebny a postaví se před tabuli. Rodiče se vzdálí od lavic k zadní stěně, kde je i prostor pro relaxaci a hry. Díl napětí, rozpaky. To vše učitelka svým projevem pozvolna rozptýlí. Je na ní vidět, že tu uvítací řeč k prvňákům nevede poprvé. Pavel se k němu otáčí. On ho ponouká, aby se díval před sebe. Cítí se v té roli táty mezi dalšími rodiči dost stísněně. Není pro něj docela snadné být pozitivní, sebejistý.  

Když monolog učitelky skončí, spolu s dalšími rodiči pak musí učebnu opustit. Pavel ho sleduje, ale sedí, drží se, bojuje. Možná i díky té dívce, která sedí vedle a jeví se být docela v pohodě.  

Čeká pak na Pavla venku další dvě hodiny. Skočí mu, jen co vyběhne ze školní budovy, rovnou do náruče.

„Tak co, jaký je pocit, chlape?,“ zeptá se. Pavel jen pokrčí rameny. Moc nadšeně se netváří, spíše otráveně.  

„Někam zajdeme. Zasloužíš si odměnu za to, jak si statečný. Vyber si. Pizzerie nebo cukrárna?“

„Obojí!“ Pavel to řekne tak střelhbitě, že tím tátu odzbrojí.    

„Tak jo. Nejprve tedy pizza a pak něco sladkého na slehnutí. Jdeme!“

Řekne to téměř vítězoslavně. Pavel, jak je natěšený, na tu školní budovu za zády téměř zapomene. Ale co zítra, co další dny. Zvykne si, dříve nebo později bude muset. Tak to prostě je. Ale pro ten moment jsou zase spolu, a to je pro ně skvělé.

„Jednou budu architekt jako ty.“

„Proč ne.“ 

„Mám tě rád, tati.“

„I já tebe.“

Řeknou si to jen tak. Protože se jim zrovna chce. Protože to k nim v ten daný moment přijde.  

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Jurek | neděle 16.10.2022 11:40 | karma článku: 14,06 | přečteno: 283x
  • Další články autora

Jan Jurek

Pozdě ale přece

„Co bys ráda?“ „Ráda bych si promluvila.“ „Něco jsem provedla?“ „Ne. Jsi ale moje nejlepší kamarádka. Potřebuju, abys mě alespoň vyslechla.“ „O co jde? Doufám, že Martin je ok.“ „Proč by nebyl?“

7.5.2024 v 13:59 | Karma: 7,56 | Přečteno: 226x | Diskuse| Poezie a próza

Jan Jurek

Téměř „lavinová“ záležitost

„Co tě sem, Lenko, přivedlo?“ Lenka nedokáže hned odpovědět. Něco se provalilo. A pak to přišlo. Jedna rána, druha a další i od lidí, od kterých to nečekala. Téměř nic ji nepodrželo. Na všechno v ten moment byla sama. Bylo..

1.5.2024 v 7:12 | Karma: 8,02 | Přečteno: 250x | Diskuse| Poezie a próza

Jan Jurek

Pokec se spolužačkou

Rád sedává na lavičce při agua centru a sleduje lidi okolo. To místo mu dělá dobře. Není to tak vždy, ale někdy ano. A když má všeho dost, sebere se, sedne do auta a jede na to místo, kde má pár berliček, kterých se může chytnout.

3.1.2024 v 13:51 | Karma: 13,54 | Přečteno: 406x | Diskuse| Poezie a próza

Jan Jurek

Dokonalý manžel …

„Neexistuje! Nejsou takoví na skladě. Musíš se s tím, Ireno, smířit a brát to, co je. Taky už nejsi nejmladší.“ „Ale míry mám, Jitko, pořád ucházející.“ „To je dost pomíjivý a chlapi to vědí. V našem věku už také hledají jistoty.“

29.12.2023 v 12:16 | Karma: 14,62 | Přečteno: 556x | Diskuse| Poezie a próza

Jan Jurek

Nevlastní syn

„To dítě není tvoje.“ „Čí tedy?“ „Tvého kamaráda z vejšky. Zbouchnul mě jeden večer po akci. Oba jsme byli opilí, sami dva na koleji.“ „Stačí! Do detailů jít nemusíš! Po pěti letech manželství mi tohle oznámíš a tváříš se jakoby nic

27.12.2023 v 12:50 | Karma: 22,97 | Přečteno: 808x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

ANALÝZA: Smutný Den nezávislosti Izraele. Ve válce, opuštěn a rozhlodáván zevnitř

15. května 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v Izraeli „Měli bychom to oslavit. Určitě půjdu na hřbitov s kyticí květin a každému padlému dám na hrob...

Česká stopa zatčených oligarchů vede nejspíš k luxusním bytům v Praze

15. května 2024

Premium Ukrajina by mohla poprvé usilovat o zablokování nemovitostí, které její občan vlastní v Praze. Jak...

„Podívejte, vychází Země!“ Fotografie z Apolla 8 změnila lidstvu pohled na svět

15. května 2024

Seriál Země jako nádherné a životem překypující umělecké dílo uprostřed nicoty. Přesně tak zachytili naši...

Kočka, Rittig a další. Projekt mapuje, kdo ukrývá peníze v dubajských bytech

14. května 2024  22:46

Mezinárodní investigativní projekt Dubai Unlocked zmapoval, jak se dubajské nemovitosti staly...

  • Počet článků 201
  • Celková karma 7,79
  • Průměrná čtenost 463x
Jsem původní profesí učitel. Příležitostně publikuji recenze v tištěných periodikách. Byl jsem třikrát oceněn v rámci celostátní scenáristické soutěže Filmové nadace Inogy Barrandov. Realizovaný celovečerní film dle mého scénáře Kluci z hor. Dále viz můj web www.jan-jurek.cz