Zase by ses pral …

 Seděl u rybníka. Byl už konec léta. Z toho mu bylo trochu smutno. Ale jinak všude kolem vládla docela příjemná atmosféra. Byl na místě, kde se natáčela scéna z jeho oblíbeného filmu Jak dostat tatínka do polepšovny. Vnímal něco,   

co ho přesahovalo a co se do sebe snažil nasát. Mělo to kouzlo okamžiku, kdy sdílel symbiózu s krajinou i sám se sebou. Něco, co chtěl využít k relaxu a k tomu, co ho čekalo. Nic se mu příliš nedařilo, pořád přemýšlel, kde dělá chybu. Poctivost a slušnost se zdála být někdy v praxi nevyužitelnou, ale šel touto cestou a přál si na ni zůstat, i kdyby se nevím co dělo.

Sedla si vedle něho starší paní. Dala si svačinu a pak si svlékla svršky, pod nimiž měla plavky. Chystala se do vody.

„Bude to asi teplý, ale to nevadí,“ řekla si.

„Nemám ten pocit. Mě to docela záblo,“ odvětil jí.

„Lezu do Jizery v zimě, nebo i do rybníků, které jsou zamrzlé.“

Pustila mu video na mobilu, jak seká díru v ledu sekyrkou.

„Tak to je mazec.“

„Úžasný to je, věřte mi. Měl byste to zkusit. Já tomu přišla na chuť v době covidu.“

„Taky jsem lehce přičichl k otužování, ale tohle by na mě bylo asi moc.“

„Co se otužuju, dělám jen tohle a k tomu jezdím na elektrokole. To víte, věk je tady, kolena vyměněný, ale zatím to pořád ujde.“

Z té paní šlo něco příjemného, že bylo fajn vedle ní posedět. Přítelkyně se zatím koupala ve vodě. Sledoval ji po očku a byl rád, že tam není docela o samotě. Sdílení je hezká věc, zvlášť když jsou dva lidé na společné vlně a vyjdou si vstříc. Když tam je velkorysost a tolerance a láska samozřejmě. Bez ní to nejde. On sice tu a tam ulítne v hlavě jiným směrem, nebo se zakuklí do sebe, někdy je sám z toho zmaten, ale jinak ví, že to co má, je vzácné.

„Zlato, je to super.“

A lehla si na deku a dívala se do nebe. Užívala si každou vteřinu. Milovala přírodu a šla jí naproti bez ega a jakékoliv touhy se předvést. Někdy ji jen tak pozoroval, jak jedná s lidmi, jak má některé věci samozřejmě nastavené. Učil se něco z toho, jelikož to vnímal příznivě i pro sebe.

Lehl si vedle ní a dívali se společně. Klid, ticho, jen tu a tam přejezd cyklisty po polní přilehlé cestě. Harmonie všude kolem. Byla to vhodná chvíle se navzájem držet a jen tak si každý o svém přemýšlet. Uměli spolu i mlčet, což bylo skvělé. On je a asi vždy bude introvert, ale byl i rošťák z páté, šesté, sedmé, osmé Bé. Třídní ho rychtovala, všechno málo platné. On se nedal a šel si intuitivně po své cestě rebela a raubíře. Občas si na to rád vzpomněl. Byla to jízda a mělo to koule. Pak se něco respektive mnohé změnilo. Ztratil se sám sobě. Začal vyvádět jiným směrem. Z rebela se stal úzkostný jedinec.

„Mám tě moc ráda,“ řekla Jitka jen tak při pohledu do azurového nebe.

Líbli se. Pak se oblékli, rozloučili se s paní, co ležela vedle a jeli dál po své cestě. Nemají sprint v těle. Spíše pozorovatelský talent, který si nechávají pro sebe nebo pro své blízké. Je - li zájem. Nevnucují se. Ví, že mají mnohé věci odlišné. Spíše se klidí z cesty těm, kdo to má jinak nastavené a měli by zájem ukázat, jak je kdo velikej. V ten moment v něm rebel zase ožije. Chránit se je nezbytné. A jeho už to či ono docela štve. Jeden je predátor, druhý psychouš a všichni z nich jsou někde v čele. Kdy tohle přejde? To by rád věděl. Asi to nezmění, ale může/můžou snad žít ve svém světě, kde jim nikdo takový do ničeho zasahovat nebude. A když, tak jen vzdáleně.

„Jsi v pohodě, Pavle?“

Jitka v něm číst fakt dovede. Stačí zavadit o jeho pohled a hned ví, že se něco děje.

„Snažím se.“

V hlavě mu toho jelo zase hodně. Jak sebou nechal vláčet, jak si na něj kde kdo rád vyskočil a ukázal mu, zač je toho loket a on pořád ve slepé důvěře, že to s ním ti či oni myslí dobře, nenastavoval záda a šel … jen ne tam, kam by měl. Změnil směr teprve, kdy už to nemohl vydržet.

Zastavil na kole a díval se jen tak před sebe. Jitka stála před ním a visela na něm pohledem. Z ničeho nic se rozbrečel. V zoufalství a samotě a sklíčenosti, kterou rozptýlit nebylo snadné. Ale musel, chtěl, slunce svítilo na azurové obloze a v momentě se mu udělalo zase lépe. Něco ho nakoplo, něco mu dalo sílu zase jet dále a vykašlat se na všechno. Co bylo i na to co bude. Prožíval to své TEĎ.

Dali si kávu u muže, otce dvou mrňat v pojízdné kavárně. Starý vehikl, který sloužil jako byznys projekt v moderní době. Jako když někdo hodí zpátečku a frčí proti směru. Tohle oceňuje, když to někdo dokáže, když k tomu má někdo odvahu. Taky to prubuje. I v ten daný den, v daný moment, vedle své přítelkyně, s níž je mu dobře. I když to v něm někdy burcuje.

„Možná si pořiď boxovací pytel.“ Slyšel z ničeho nic z úst Jitule. „Zase by ses pral a nevíš, za jaký to chytit konec.“

„To je na mě tak vidět?“

„Když člověk chce, vidí hodně. A já tě mám ráda přece.“

Vnímal, že to tak je. Ani necek. Sedl na kolo a jeli pak chvíli po polní cestě vedle sebe. 

Autor: Jan Jurek | pátek 15.9.2023 16:44 | karma článku: 9,09 | přečteno: 247x
  • Další články autora

Jan Jurek

Pokec se spolužačkou

Rád sedává na lavičce při agua centru a sleduje lidi okolo. To místo mu dělá dobře. Není to tak vždy, ale někdy ano. A když má všeho dost, sebere se, sedne do auta a jede na to místo, kde má pár berliček, kterých se může chytnout.

3.1.2024 v 13:51 | Karma: 13,54 | Přečteno: 398x | Diskuse| Poezie a próza

Jan Jurek

Dokonalý manžel …

„Neexistuje! Nejsou takoví na skladě. Musíš se s tím, Ireno, smířit a brát to, co je. Taky už nejsi nejmladší.“ „Ale míry mám, Jitko, pořád ucházející.“ „To je dost pomíjivý a chlapi to vědí. V našem věku už také hledají jistoty.“

29.12.2023 v 12:16 | Karma: 14,33 | Přečteno: 549x | Diskuse| Poezie a próza

Jan Jurek

Nevlastní syn

„To dítě není tvoje.“ „Čí tedy?“ „Tvého kamaráda z vejšky. Zbouchnul mě jeden večer po akci. Oba jsme byli opilí, sami dva na koleji.“ „Stačí! Do detailů jít nemusíš! Po pěti letech manželství mi tohle oznámíš a tváříš se jakoby nic

27.12.2023 v 12:50 | Karma: 22,97 | Přečteno: 801x | Diskuse| Poezie a próza

Jan Jurek

Terapeutická hodinka

„Po čem teď jdete, co je vašim cílem?“ „Nevím, ztratil jsem se. Nebo to vím, ale nedaří se.“ „Proč?“ „Něco dělám asi špatně.“ „Dáváte tomu dost?“ „Možná ne ve všem.“ „Tak musíte přidat. Zaměřit se na sebe a na to svoje a být i trochu..

26.12.2023 v 10:34 | Karma: 8,73 | Přečteno: 178x | Diskuse| Poezie a próza

Jan Jurek

Výlet

Udělají si celodenní pěší špacír. Je to podzimní pošmourný den, ale oni mají chuť se vypravit někam, kde budou v přírodě a sami. Když vyjdou na první kopec, hned se obejmou. Užijí si tu blízkost a to něco, co jim dlouho scházelo.

23.12.2023 v 11:20 | Karma: 9,49 | Přečteno: 156x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Přijíždí německý prezident Steinmeier. Setká se s Pavlem, uctí oběti střelby

29. dubna 2024  6:03

Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zahájí dvoudenní návštěvu Prahy. Na Pražském hradě ho...

Podmínky míru musí určit Ukrajina, říká ministryně obrany Černochová

29. dubna 2024

Premium Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) o sbírce na munici pro Ukrajinu, komunikaci náčelníka...

Vědmy jdou do akce. Mladé dronařky tvrdě cvičí a chystají se na Rusy

29. dubna 2024

Premium Ukrajina (od zpravodajů iDNES.cz) Válka na Ukrajině je v nemalé míře válkou dronů a technologií. Ukrajina, ale i Rusko je vyvíjejí,...

Americkou Oklahomu a okolní státy zasáhla série tornád. Úřady hlásí čtyři mrtvé

28. dubna 2024  22:16

Nejméně čtyři mrtvé si vyžádala série tornád, která od sobotního večera zasáhla Oklahomu. Podle...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 199
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 468x
Jsem původní profesí učitel. Příležitostně publikuji recenze v tištěných periodikách. Byl jsem třikrát oceněn v rámci celostátní scenáristické soutěže Filmové nadace Inogy Barrandov. Realizovaný celovečerní film dle mého scénáře Kluci z hor. Dále viz můj web www.jan-jurek.cz